Zowel in het voorjaar, de zomer als de herfst is Kasteeltuinen Arcen een bezoek meer dan waard. Aanschouw en beleef de schoonheid van de veranderende seizoenen in onze tuinen, naar ontwerp van landschapsarchitect Niek Roozen. 

Tijdens een wandeling door het park kunt u genieten van geur en kleur in de tuinen, van de vele vijverpartijen en de prachtige uitzichten. Elke tuin biedt een nieuwe, groene ervaring en varieert in grootte en stijl. Het barokke Rosarium is met 10 gethematiseerde rozenkamers en meer dan 8.000 rozenstruiken het paradepaardje van het park. De subtropische kas Casa Verde is beplant met o.a. vijgenbomen, palmen en cactussen. Slenterend door het Bamboebos en de Oosterse Watertuin waan je je in Zuidoost Azië. Er zijn ook kleinere gethematiseerde tuinen zoals de Italiaanse tuin, de Acertuin of de Moes- & Groentetuin. In de schaduw van het Kasteel bevindt zich de Rododendrontuin met een prachtige collectie Rododendrons.

Wilt u van april tot en met november genieten van de wonderen der natuur in Kasteeltuinen Arcen? Met een seizoenkaart bent u tijdens uw derde bezoek al voordeliger uit? 

Klik hier om uw seizoenkaart te bestellen

In de Acertuin wordt u verrast door de kleurenpracht en de diversiteit van een collectie Japanse esdoorns. Het zijn langzame groeiers en de lage boompjes die hier staan zijn al oud. Zowel in het voorjaar, wanneer het blad net uit de knop gekomen is als in het najaar is deze tuin een knallend kleurenspektakel. Naast de prachtige bladkleuren worden de Japanse esdoorns gewaardeerd vanwege hun sierlijke en grillige groeiwijze en fraaie bladvormen.

Voor deze tuin is ongeveer een miljoen kilo natuursteen uit Henegouwen (Zuidwest-België) aangesleept. Al deze blokken zijn één voor één gerangschikt tot een natuurlijk geheel. Door de combinatie met een grote diversiteit aan naaldbomen heerst hier een sfeer van het hooggebergte, de bergplanten maken de sfeer compleet.

De Oosterse Watertuin straalt de oosterse sfeer uit met vijverpartijen, miniatuur sawa´s en de beplanting van onder andere Indisch bloemriet en in Bonsai vorm gesnoeide bomen. Het prachtige authentieke Thaise vissershuis dat midden in een van de vijvers staat is een echte eyecatcher. Vanaf het balkon heeft u een fraai panoramabeeld over de gehele tuin.

Het Thaise vissershuis heeft deel uitgemaakt van de inzending van Thailand op Floriade 1992 en is daarna naar Arcen verhuisd.

In 2013 is deze tuin geheel gerenoveerd door het hoveniersbedrijf www.tuinenwonen.nl

 

In de negentiende eeuw waren bamboes in tuinen een exclusiviteit. Tegenwoordig worden steeds meer soorten gevonden en gekweekt die in ons klimaat goed gedijen. In het Bamboebos staat een enorme collectie van buitengewone soorten. Van bodembedekkende tot meer dan 7 meter hoge soorten. In tegenstelling tot de vaste planten in de Bordertuin geven de bamboes het hele jaar door dezelfde aanblik. Ze stralen een decoratieve rust uit en laten aan het ritselen van de bladeren horen of de lucht in beweging is.

Livestream ooievaarsnest