Ook het klassieke Rosarium van Kasteeltuinen Arcen is omrand door het grachtenstelsel en is onderverdeeld in symmetrische ingedeelde tuinen met elk een eigen thema. Om het Rosarium heen loopt een Berceau (loofgang). Dit overdekte wandelpad was in de 18e eeuw zeer populair bij kasteelbewoners. Het is mogelijk om de Berceau te beklimmen naar een uitzichtpunt van waar het hele Rosarium overzien kan worden. De berceau van de Kasteeltuinen Arcen is één van de bijzondere berceaus in Nederland die door de Bomenstichting opgenomen zijn in het Landelijk Register van Monumentale bomen.

De tien rozentuinen in het Rosarium hebben allemaal een thema en herbergen onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. Wanneer de rozen volop in bloei staan is het in de tuinen een waar geur- en kleurfestijn. Naast rozen zijn er ook diverse vaste planten, bomen en heesters te bewonderen.

 

De Geur- & Smaaktuin

In de Geur- en Smaaktuin vindt u tientallen rozensoorten met een sterke geur en/ of smaak. De bijbehorende naambordjes vertellen u welke bijzondere geur- of smaakeigenschappen de roos bezit. De eetbare bloembladeren zijn inmiddels zo geliefd, dat er veel kook- en bakrecepten zijn verschenen! Blikvanger in de tuin zijn verschillende rozenbogen en rank-elementen voor klimrozen. De rozen in deze rozentuin zijn een schenking van de Duitse rozenkweker W. Kordes‘ Söhne, die vanwege zijn gezonde, lang-bloeiende en gemakkelijk te onderhouden rozenteelt internationale bekendheid geniet. 

 

De Klimrozentuin

In de klimrozentuin van het Rosarium zijn alleen gekweekte soorten te vinden. De botanische klimrozen zijn in de Hosta-Varentuin in het park te bewonderen. Klimrozen kunnen in lengte variëren van een halve meter tot wel twintig meter. In de klimrozentuin is een gezellig theehuisje te vinden dat vroeger dienst deed als werkplaats voor de tuinman. De toenmalige bewoners van het kasteel gebruikten het Rosarium als fruit- en moestuin.

 

De Namentuin

Veel rozen zijn vernoemd naar beroemdheden zoals componisten, vorsten en filmsterren. Er zijn echter ook rozen die vernoemd zijn naar steden, muziekstukken en sprookjesfiguren. In de Namentuin zijn een aantal van deze bekende naamdragende rozen te vinden. Ze zijn onderverdeeld in Muziek, Sprookjes, Adel, Artiesten en Steden.

 

De Mini-rozentuin

In de middenvakken van de Mini-rozentuin van het Rosarium staat een collectie van minirozen. Minirozen worden geselecteerd op groeihoogte en de grootte van de bloem. Ze worden meestal niet hoger dan 30 cm, bloeien uitbundig en zijn daarom met name geschikt voor kleine tuinen, alsmede voor in potten en bloembakken.

 

De Romantische Tuinen

In dit gedeelte van het Rosarium  geven de kleurschakering, de wijze van beplanten en de verschillende ornamenten de tuin een romantische sfeer. In deze tuin staan zeer bijzondere rozen die naast sier ook een ander nut dienen. Een aantal van deze soorten wordt gebruikt bij geneeskundige toepassingen.

 

De Winnerstuin

Deze tuin is een eerbetoon aan de rozenveredelaars en dus een belangrijk onderdeel van het Rosarium. Een aantal van de meest bekende onder hen staan hier vereeuwigd in de vorm van borstbeelden. Ieder borstbeeld wordt omgeven door rozen die op hun kwekerij zijn gewonnen. Veredelaars zoeken door middel van het kruisen van rozen naar nieuwe rassen. Dit is een kostbare en tijdrovende aangelegenheid en vergt veel inzicht en vakmanschap. Slechts een klein percentage is goed voor doorkweek en verkoop.

 

De Top-tien tuin

Er zijn verschillende kwaliteitskeurmerken die aan rozen worden gegeven: Toproos (tot 2013), Excellence-roos (vanaf 2013) en de ADR roos (Duits keurmerk). Die kwaliteitsaanduidingen geven aan dat de rozen aan sterke keuringseisen hebben voldaan. Hiervan is ziekteresistentie één van de belangrijkste punten. In het Rosarium bevindt zich de Top-10-Tuin, welke bestaat 16 vakken, met de meest succesvolle rozen met een dergelijk kwaliteitskeurmerk.

 

De Vier Tinten Tuin

In deze tuin ziet u de combinatiemogelijkheden van rozen met bomen, heesters en vaste planten. De tuin bestaat uit vier segmenten, die op basis van vier kleuren ingericht zijn.

 

De Klassieke Rozentuin

Rozen staan al eeuwen in de belangstelling. Rond de 17e eeuw is men begonnen met het selecteren van natuurlijke kruisingen van rozen om tot mooiere en langer bloeiende planten te komen. De klassieke rozentuin maakt onderdeel uit van het Rosarium en hier vindt u enkele van de eerste rozensoorten.

 

Keuringstuin  Klassieke rozentuin

 

 

 

 

 

 

 

Rosarium-Koningstuin  Rosarium-Klimrozentuin

 

Livestream ooievaarsnest