Patiotuinen

Deze kleinere sfeertuinen zijn aangelegd als modeltuinen, om onze bezoekers ideeën en inspiratie te laten opdoen voor hun eigen tuin.

Het zijn kleine tuinen, elk met een eigen karakter. De perken langs het hoofdpad zijn beplant met diverse kruiden en een kleine "Knotting Garden".

Een knoop tuin stamt uit de Renaissance en is een tuin van zeer formeel ontwerp in een vierkant kader, bestaande uit een verscheidenheid van aromatische planten en culinaire kruiden. De meeste knoop tuinen hebben nu randen gemaakt van Buxus sempervirens. De paden in tussen zijn meestal aangelegd met fijn grind. De meeste knoop tuinen waren samengesteld uit vierkante compartimenten. Een kleine tuin kan bestaan ​​uit één compartiment, zoals de tuin in Kasteeltuinen Arcen.

De kleine Chinese tuin draagt door het gebruik van Treurmoerbei-bomen, Rhododendrons en Boompioenen en Chinese kenmerken een haast mystieke sfeer uit.

 

Deze tuin biedt een combinatie van verschillende elementen uit de Japanse tuinarchitectuur. Heel kenmerkend voor deze stijl is de filosofische betekenis die achter veel elementen schuil gaat. Typisch voor deze tuin zijn de acer’s, de bamboe en een waterelement.

 

In 2014 is er in de Patiotuinen een Groente- en Moestuin gerealiseerd.

Deze in moderne vorm aangelegde tuin laat zien hoe men op kleine oppervlakte groente, fruit en kruiden kan verbouwen. In bakken met een ideale werkhoogte en in rekken tegen de wand (verticaal tuinieren) worden oude en nieuwe soorten verbouwd. Uiteraard mag er van al het lekkers geproefd worden! Tijdens diverse kookevents die gehouden worden in Kasteeltuinen Arcen maken de koks gebruik van hetgeen op dat moment groeit in de tuin.

Langsde randen van de tuin is aandacht gegeven aan het element `smaak'. Er staan diverse fruitbomen en bessenstruiken zoals moerbei, vijg, druif, braam en framboos en een keur aan kruiden.

De rekken tegen de wand zijn ontworpen door onze timmerman. De werktekeningen van deze rekken zijn op te vragen via onze receptie.

 

In de Watertuin staat het gebruik van water centraal.

U wandelt net boven het water over stalen vlonders en kunt van boven de verscheidenheid aan waterplanten en kleine visjes zien.

 

In deze tuin staat een voortdurende wisselende beplanting die gekozen wordt op basis van hun kleurenpracht. Per seizoen verandert deze tuin van uiterlijk. Zo wordt hij in het voorjaar opgebouwd met viooltjes of bloembollen en in de zomer met één-jarigen.

 

Kasteeltuinen Arcen heeft een flink aantal dierlijke bewoners. In de grote volière zijn diverse Oud-Hollandse dierenrassen te bewonderen. Onder andere Vlaamse reuzen, Cavia's, blauwe Pauwen, Parelhoenders, Chinese bos Fazanten, Noord-Hollandse blauwe kippen, Hollandse Kuifhoenders, Indiase pauwstaarten en Barnevelders wonen in dit ruime verblijf. Vroeger werden deze rassen gehouden door Kasteeltheren voor de sier. In menagerieën werd er gepronkt met in het oog springende diersoorten. Vooral in de barokperiode werden er bij buitenplaatsen hele bouwwerken in stijl voor opgericht. De volière is een moderne vorm van een menagerie.

Tegenover de grote volière aan de oever van de Casa Vijver wonen vier ooievaars.

 

Pauw