Patiotuinen

Deze kleinere sfeertuinen zijn aangelegd als modeltuinen, om onze bezoekers ideeën en inspiratie te laten opdoen voor hun eigen tuin.

Het zijn kleine tuinen, elk met een eigen karakter. De perken langs het hoofdpad zijn beplant met diverse kruiden en een kleine "Knotting Garden".

Een knoop tuin stamt uit de Renaissance en is een tuin van zeer formeel ontwerp in een vierkant kader, bestaande uit een verscheidenheid van aromatische planten en culinaire kruiden. De meeste knoop tuinen hebben nu randen gemaakt van Buxus sempervirens. De paden in tussen zijn meestal aangelegd met fijn grind. De meeste knoop tuinen waren samengesteld uit vierkante compartimenten. Een kleine tuin kan bestaan ​​uit één compartiment, zoals de tuin in Kasteeltuinen Arcen.

De kleine Chinese tuin draagt door het gebruik van Treurmoerbei-bomen, Rhododendrons en Boompioenen en Chinese kenmerken een haast mystieke sfeer uit.

 

Deze tuin biedt een combinatie van verschillende elementen uit de Japanse tuinarchitectuur. Heel kenmerkend voor deze stijl is de filosofische betekenis die achter veel elementen schuil gaat. Typisch voor deze tuin zijn de acer’s, de bamboe en een waterelement.

 

In 2014 is er in de Patiotuinen een Groente- en Moestuin gerealiseerd.

Deze in moderne vorm aangelegde tuin laat zien hoe men op kleine oppervlakte groente, fruit en kruiden kan verbouwen. In bakken met een ideale werkhoogte en in rekken tegen de wand (verticaal tuinieren) worden oude en nieuwe soorten verbouwd. Uiteraard mag er van al het lekkers geproefd worden! Tijdens diverse kookevents die gehouden worden in Kasteeltuinen Arcen maken de koks gebruik van hetgeen op dat moment groeit in de tuin.

Langsde randen van de tuin is aandacht gegeven aan het element `smaak'. Er staan diverse fruitbomen en bessenstruiken zoals moerbei, vijg, druif, braam en framboos en een keur aan kruiden.

De rekken tegen de wand zijn ontworpen door onze timmerman. De werktekeningen van deze rekken zijn op te vragen via onze receptie.

 

In de Watertuin staat het gebruik van water centraal.

U wandelt net boven het water over stalen vlonders en kunt van boven de verscheidenheid aan waterplanten en kleine visjes zien.

 

In deze tuin staat een voortdurende wisselende beplanting die gekozen wordt op basis van hun kleurenpracht. Per seizoen verandert deze tuin van uiterlijk. Zo wordt hij in het voorjaar opgebouwd met viooltjes of bloembollen en in de zomer met één-jarigen.

De jubileumtuin is een tijdelijk ontwerp ter gelegenheid van het 30 jaar bestaan van het park. Voorheen bevond zich op deze plek een grote volière. De pauwen die hier gehuisvest waren lopen nu vrij rond in het park en de overig vogels hebben een goed onderkomen gevonden. Momenteel wordt gewerkt aan een nieuw tuinontwerp voor deze locatie. De opening van deze nieuwe groenbeleving wordt binnenkort bekendgemaakt. 

De tijdelijke invulling van dit gebied is een vlindervriendelijke tuin geworden. Het glooiende landschap is ingezaaid met een speciaal 'vlindermengsel' van bloemen en voorzien van vlinderstruiken. Er is ook een gelegenheid om te picknicken en te spelen.

Het vlindermengsel is geschonken door onze groenpartner DCM® en is samengesteld uit tientallen plantensoorten die vlinders aantrekken. Gedurende het seizoen zijn o.a. in bloei te zien: Nachtschone, Korenbloem, Petunia, Muurbloem, Gele Ganzenbloem, Meisjesogen, Damastbloem, Vaste Lupine, Margriet, Goudsbloem, Zonnebloem, Zilverschildzaad, Groot Kaasjeskruid, Cosmos, Strandviolier en Duizendblad. De bloeiperiode is vanaf juni tot in het najaar. Dit vlindermengsel is ook te koop in onze Oranjerie.

In deze tuin staat ook een ooievaarsnest dat zich op ruim 15 meter hoogte bevindt. Dit nest wordt bewoond door een koppel wilde ooievaars die Kasteeltuinen Arcen heeft gekozen als zomerresidentie en kraamkamer voor hun kroost. In de nazomer vertrekken ze weer. De ooievaars komen jaarlijks terug naar het nest.

  

Livestream ooievaarsnest