Het Kasteel van Arcen stamt uit de 17e eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertogen van Gelre. Het huidige kasteel werd gebouwd op de restanten van het vorige Kasteel dat op haar beurt weer werd gebouwd op de restanten van het eerste Kasteel 'Huys den Kamp'.

Het huidige kasteel is gebouwd in de barokperiode. Barok kenmerkt zich onder andere door overdadige vormen en uitdrukkingen van kracht – het streven naar grootsheid. Het gebouw verloor zijn symmetrie door een brand in de 19e eeuw waarbij de linkervleugel verloren ging. Dit deel van het gebouw is nooit meer herbouwd.

De sfeervolle gewelvenkelder is beschikbaar voor feesten en partijen. Op de Bel-etage tonen wij de leefwijze van de bewoners. De kamers zijn ingericht met antiek en kunst en worden voorzien van gethematiseerde bloemsierkunst. Dagelijks zijn er vrijwilligers in het park aanwezig die u graag rondleiden en informeren over de geschiedenis van het kasteel. Op de Van Gelre etage kunnen bezoekers van het park regelmatig wisselende exposities en tentoonstellingen bezichtigen. De Van Gelderzaal op deze etage wordt gebruikt als officiële trouwzaal. Hier worden regelmatig huwelijken gesloten.

Een groot aantal schilderijen van de collectie van Stichting Jacques van Mourik wordt tentoongesteld in het kasteel. 

Het Kasteel is voor bezoekers van Kasteeltuinen Arcen te bezichtigen. Tijdens partijen kunnen gedeeltes van het Kasteel afgesloten zijn voor publiek. Dat wordt aangekondigd bij onze entree en op de evenementenkalender op deze website.

 

Pianola

Stichting het Limburgs Landschap kon in de jaren 70 het onderkomen kasteel Arcen met landgoed veiligstellen. De oude eigenaar, de familie Deusser, had in het begin van de oorlog al veel meubels meegenomen naar Zwitserland. Tot verbazing heeft de familie Deusser de waardevolle vleugel destijds niet meegenomen en andere piano’s wel. Het verval in het verlaten Kasteel Arcen ging door vernielzucht, houtworm en waterschade door. Resterend meubilair wat te herstellen was, is bij de opbouw van de Kasteeltuinen Arcen in 1988 gerestaureerd en weer in het kasteel geplaatst. Ook de vleugel is toen zoveel mogelijk hersteld maar tot een complete restauratie is het destijds nooit gekomen. Dankzij een fundraisingactie, waarbij het Prins Bernhard Cultuurfonds en een particulier genereus bijdroegen, is de vleugel in 2016 gerestaureerd.

Buiten dat deze vleugel, gebouwd door de firma Steinway in Hamburg in 1914, schitterend als normale concertvleugel gespeeld kan worden; speelt deze ook volledig automatisch! Deze zogeheten ‘pianola’, welke het instrument middels papieren rollen met gaatjes besturen kan, werd in het zelfde jaar in deze vleugel geïnstalleerd. Deze rollen zijn opnames van de meest beroemde en virtuoze componisten en pianisten van de vorige eeuw. Zo kunt u in Kasteel Arcen opnames horen van bijvoorbeeld Debussy die zijn eigen werken speelt of Alexander Scriabin die zijn meest virtuoze stukken voor zal dragen; exact zoals zij deze destijds gespeeld hebben bij de firma Welte und Söhne uit Freiburg. Ook zijn er nog een aantal originele rollen in het kasteel bewaard gebleven. Dit is muzikaal historisch de enige manier om pianisten van lang vervlogen tijden weer live te horen! 

De vleugel zal dagelijks regelmatig spelen, de mini-concerten zullen ongeveer een kwartier duren. De vleugel speelt muziekstukken van o.a. Strauss, Horrowitz en Brahms. Onze vrijwilligers in het Kasteel kunnen u desgewenst meer informatie geven.