Wereldwonderen van Mechanische Muziek

Van 6 juli t/m 18 augustus

In de zomer van 2019 wordt de expositie “Wereldwonderen van Mechanische Muziek” i.s.m. de Nederlandse Pianola Sociëteit georganiseerd in Kasteel Arcen.

Muzikale ervaring uit het verleden voor jong en oud

Om zowel jong en oud te laten ervaren hoe nog maar relatief kort geleden klanken werden gereproduceerd is een interactief programma gemaakt rondom de juwelen uit de mechanische instrumentenwereld. Er zijn dagelijks meerdere malen rondleidingen te volgen met uitleg over de collectie en de mechaniek achter de bijzondere instrumenten. Omdat de instrumenten uit de tijd komen van voor de elektriciteit, heeft deze tentoonstelling vooral voor jonge bezoekers een bijzonder karakter. De speciaal geschreven kinderliedjes en wijsjes voor deze instrumenten zullen naar hartenlust geluisterd en meegezongen kunnen worden door de "kleinste" bezoekers en hun (groot)ouders. Het interactief bezig zijn met de instrumenten geeft de bezoeker een bijzondere muzikale ervaring uit het verleden. Bezoekers kunnen zelf een pianola ‘besturen’. Dat is een uitdaging op zich en zal resulteren in een exclusief diploma voor deze expositie in Arcen. Ook het bespelen van een handorgel zal, na een geslaagde inspanning, leiden tot een heus draaiorgel-diploma.

Unieke collectie instrumenten

Kasteel Arcen is deze zomer het muzikaalste kasteel van Limburg. De expositie heeft een aantal zeer bijzondere instrumenten bij elkaar gebracht waardoor een stuk klinkend erfgoed wordt getoond aan het publiek. In het Kasteel zijn meer dan 35 muziekinstrumenten uit de periode 1800 tot begin 20ste eeuw te bewonderen en uiteraard ook te beluisteren. De instrumenten spelen allemaal nog en laten ‘live’ registraties horen van o.a. Rachmaninoff, Debussy en Gershwin. Heel bijzonder, zeker voor de échte liefhebber, is de komst van het zo genaamde “achtste wereldwonder" uit de wereld van de mechanische muziekinstrumenten naar Kasteel Arcen: de Hupfeld Phonoliszt - Violina. Dit volstrekt unieke instrument, in de volksmond “de vioolspeler” genoemd, werd voor het eerst aan het publiek gepresenteerd op de 17de editie van de wereldtentoonstelling te Brussel in 1910. Dit jaar zal een identiek exemplaar te bewonderen zijn in Arcen.

Leden van de Nederlandse Pianola Sociëteit zullen dagelijks een interactief programma verzorgen en het publiek meenemen in de wondere wereld van de mechanische muziekinstrumenten. Rondleidingen en toegang tot de expositie vinden op de volgende tijdstippen plaats:

  • 10.30 - 11.15 uur
  • 11.30 - 12.15 uur
  • 12.30 - 13.15 uur
  • 14.00 - 14.45 uur
  • 15.00 - 15.45 uur
  • 16.00 - 16.45 uur
  • 17.00 - 17.45 uur

Bestel jouw kaarten online met € 1,- korting!