Arcen – Tijdens het Internationaal Lichtkunstfestival Enchanted Gardens in Kasteeltuinen Arcen (11 t/m 20 oktober 2019) komt kinderkunst tot leven! Alle kinderen in de regio kunnen een tekening van hun gezin insturen. De winnende tekening wordt verwerkt in het lichtkunstobject The Family Idea van Engelsman Ron Haselden dat tijdens Enchanted Gardens, naast lichtkunst van andere internationaal kunstenaars, in de tuinen van Kasteeltuinen Arcen te bewonderen zal zijn.

The Family Idea

De Family Idea is een lichtkunstobject van kunstenaar Ron Haselden uit Engeland. Hij verwerkt tekeningen van kinderen van hun gezin of hun ideale gezin in lichtkunst. Op iedere locatie waar zijn kunstwerk wordt vertoond, wordt een lokale familie toegevoegd aan de collectie. Op dit moment zijn al 10 landen vertegenwoordigd en bestaat het totale kunstwerk uit ruim 4.000 meter neon led lichtslangen. Zo ontstaat een gemêleerd gezelschap van verschillende gezinnen die tot een grote familie behoren.

Ron Haselden heeft zich als beeldhouwer nooit laten beperken tot een specifiek materiaal of een specifieke techniek. Sinds de jaren zeventig werkt hij regelmatig met licht en dan met name in projecten met een sociaal-cultureel karakter. De kunstenaar heeft in opdracht van het lichtfestival Luzboa in Lissabon kinderen uit Cova da Moura, een buitenwijk van de stad gevraagd een tekening te maken van hun familiesamenstelling. De leefomstandigheden zijn verre van ideaal in Cova da Moura. De wijk is door de duizenden immigranten explosief gegroeid in de jaren zeventig en tachtig, die er met minimale middelen een leven probeerden op te bouwen. Percentages voor criminaliteit, armoede en werkeloosheid zijn er nog steeds hoog. De tekeningen van de kinderen van hun familie of hun ideale familie is de basis voor The Family Idea geweest. Haselden heeft de tekeningen opgeblazen tot een grote tekening en hij heeft vervolgens de potloodlijnen omgezet in lichtlijnen.

Klik hier voor meer informatie over de wedstrijd