Het is zomers warm en zelfs tropisch heet. Airco’s en ventilatoren zijn niet aan te slepen, die één groot nadeel hebben. Een airco maakt namelijk niet koel, maar verplaatst warmte van hier naar elders. Dat is anders met bomen. Eén grote boom is op een zonnige dag gelijk aan tien airco’s, te weten 20 à 30 kW. Dat komt door verdamping via de bladeren, ook wel ‘evapotranspiratie’ genoemd.

René van de Velde, onderzoeker stadsvergroening van de TU Delft: “Uit onderzoek kan ik bevestigen dat een grote boom gelijk staat aan zo’n tien airco’s. We gaan ervan uit dat een boom op grondniveau tussen de 10 en 12 graden verkoeling brengt." 

Dat blijkt ook uit de temperaturen in Kasteeltuinen Arcen. Tijdens een meting, die gistermiddag plaatsvond, was het in Venlo 34 graden. In het Lommerrijk en de randen van de rijkbloeiende rozentuinen van de kasteeltuinen was het echter 28 graden. Door de vele bomen, vijvers en fonteinen is er een natuurlijke airco en is het er meer dan 5 graden koeler. 

Tuinen werden vroeger niet voor niets zo aangelegd en van die vakkennis kunnen we nog steeds profiteren. Groen koelt, dat merken de bezoekers van Kasteeltuinen Arcen.

2019 05 Kasteeltuinen Lente 62