Met Pasen vindt traditiegetrouw het Ridderspektakel plaats in Kasteeltuinen Arcen.

Het hele weekend horen bezoekers van de kasteeltuinen wapengekletter en galopperende paarden rondom Kasteel Arcen en het Toernooiveld. Het thema dit jaar is Barbara’s Weerd; het in 1452 door Franciskanen gestichte klooster aan de Maas tussen Lomm en Arcen.

Op 20 januari 1586 verdedigden 200 Spanjaarden het klooster tegen de staatse troepen. Toen men er niet in slaagde het klooster in te nemen werd het complex op vier hoeken in brand gestoken. Slechts zeven Spanjaarden overleefden, zij het zwaar verwond, deze aanval. Het klooster werd nooit herbouwd. De deelnemende historische groepen spelen tijdens het Ridderspektakel de geschiedenis van Barbara’s Weerd na.

Wapendemonstraties en ridderproeven

Het park, de tuinen en het kasteel, zijn het Paasweekend ook voor regulier bezoek geopend. Het Ridderspektakel speelt zich voornamelijk op en rondom het Toernooiveld af. In de tuinen kan het hele weekend genoten worden van de pracht van het voorjaar.

Expositie Fossa Eugeniana

Tevens is op de tweede etage van het Kasteel een expositie over de Fossa Eugeniana te bezichtigen. De tentoonstelling bevat een bron aan bijzondere historische informatie over het plan om een kanaal te graven tussen de Rijn en de Maas door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige Oorlog (1566-1648). Dit kanaal, bedoeld om de handel van de ‘Hollanders’ te treffen werd uiteindelijk maar ten dele gerealiseerd. Fort Hazepoot en stukken van het eeuwenoude kanaal op Landgoed Arcen herinneren er nog aan. Bij de tentoonstelling hoort een speciale serie van antieke kaarten die normaal niet voor het publiek te zien zijn.

Dagelijks programma
11.00 uur schermutseling
11.30 uur boogschietdemo
12.00 uur zwaardvechtdemo
13.00 uur ridderproeven
13.30 uur schermutseling
13.45 uur presentatie Ierse wolfshonden
14.30 uur demo veldslag 80-jarige Oorlog
16.30 uur steekspel
17.10 uur kiddy battle
17.30 uur Sanctae Barbarae

Het Ridderspektakel vindt plaats van zaterdag 20 april tot en met maandag 22 april van 10:00-18:00 uur.