ARCEN - Zaterdag 6 april zwaaien de poorten van het 17e-eeuwse poortgebouw van Kasteel Arcen weer open voor een seizoen vol groenbeleving en cultuurhistorie in Kasteeltuinen Arcen. Dit jaar biedt het park volop groenbeleving door alle seizoenen heen en een keur aan activiteiten en evenementen voor een zinvol dagje uit. Naast de bekende bloemspektakels zoals het Rozenfestijn, en de grote publiekstrekkers als de Holland Koi Show en Elfia zijn er dit jaar ook nieuwe activiteiten. In september organiseert het park een nieuwe grootschalige bloemenshow: Bloemig! Daarnaast worden ook intiemere activiteiten georganiseerd zoals Yogamiddagen en een bijzonder programma waarmee we eenzaamheid onder senioren proberen te ondervangen. Het internationale Lichtkunstfestival Enchanted Gardens keert ook weer terug in Arcen als uitsmijter van het aankomende seizoen.

 

Eindelijk Lente: natuur komt tot bloei en examenvoorbereidingen

De eerste weken staan in het teken van de Lente! De voorjaarsbloeiers staan centraal. Tienduizenden bloembollen en stinzenplanten komen tot bloei en samen met de ruim 40.000 violen zorgen ze vanaf 6 april voor volop kleur. De beste Narcissenkwekers van ons land staan garant voor de Narcissenparade in het Kasteel. Elke week worden tientallen soorten opgehaald in het land en door het bloementeam van Kasteeltuinen Arcen verwerkt tot bijzondere boeketten. Een unieke vertoning. Eindexamenkandidaten van het Citaverde College van de vakopleiding Bloem, groen en styling creëren en exposeren hun examenwerken in Arcen dit jaar. Leerlingen zijn al voor de opening aan de slag om bij opening op 6 april hun meest creatieve bloemwerk te laten zien aan het grote publiek. Wellicht zitten de toekomstige toparrangeurs bij deze kandidaten.

Het Ridderspektakel; cultuurhistorie van Landgoed Arcen.

Tijdens de Paasdagen komt de historie van Landgoed Arcen weer tot leven tijdens het Ridderspektakel. Dit evenement staat traditiegetrouw in het teken van wapengekletter en galopperende paarden. Rondom het kasteel en op het toernooiveld vinden er veldslagen, riddersteekspelen en wapendemonstraties plaats. De ridders en hun gevolg wonen in de kampementen en ambachtslieden demonstreren hun kunnen. Het landgoedthema van dit jaar is De verwoesting van het klooster ‘Barbara’s Weerd’. Op 20 januari 1586 verdedigden 200 Spanjaarden het in 1452 door Franciskanen gestichte klooster aan de Maas tussen Lomm en Arcen, tegen de staatse troepen. Toen men er niet in slaagde het klooster in te nemen werd het complex op vier hoeken in brand gestoken. Slechts 7 Spanjaarden overleefden, zij het zwaar verwond, deze aanval. Het klooster werd nooit herbouwd.

Gevarieerde programma in groen historisch decor

Ook na de openingsweken vinden er volop evenementen en activiteiten plaats. Meer dan 20 extra evenementen vullen de agenda van dit jaar. Nieuw dit jaar is een grote florale show; Bloemig! Een inspiratie-evenement voor de vele hobby bloemschikkers die ons land rijk is. Ook een Vaderdagactiviteit met Barbieren, Rock & Roll, proeverijen en Haka workshops is nieuw in het programma. Vertrouwd zijn het Rozenfestijn, de Holland Koi Show, Cosplay evenement Elfia, Theaterfestival Cirque de la Lune en het Lichtkunstfestival Enchanted Gardens. Het kasteel biedt ook plaats aan exposities zoals de permanente expositie van originele schilderen van de laatste bewoner van Kasteel Arcen Professor A. Deusser, de foto-expositie ‘Limburgs Cultureel Erfgoed’ van Het Limburgs Landschap en de expositie over de Fossa Eugeniana, een zeventiende-eeuws onvoltooid kanaal tussen de Rijn en de Maas waarvan op Landgoed Arcen nog de restanten te zien zijn.

Nieuw dit seizoen: de donderdag doe-dagen

Kasteeltuinen Arcen start donderdag 11 april 2019 met de donderdag doe-dagen. Iedere donderdag vinden er activiteiten plaats; verschillende workshops (thematisch) bloemschikken, yogalessen in de Casa Verde en wandelingen met tuintips onder de noemer ‘Flower Power Walks’. Verder is er elke maand een ontmoetingsmiddag om de eenzaamheid onder senioren tegen te gaan. Met een informeel programma willen we de mogelijkheid bieden om samen een mooie middag te beleven in ons park!

Ultieme groenbeleving

In het najaar van 2018 ontving Kasteeltuinen Arcen uit handen van de European Garden and Heritage Network de tweede prijs van de European Garden Award. Een pluim op de hoed van de tuinmannen en tuinvrouw voor het steeds maar weer verbeteren van de flora in het park. Zelf met de ultieme temperatuur van 38,2 graden Celsius was het park nog een groene oase in de regio. De internationale waardering geeft aan dat een bezoek aan het park omwille van de groene ervaring op waarde wordt geschat. Reden ook om samen met de tuinarchitect van het park, Niek Roozen, volop door te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe tuin.

Vanaf zaterdag 6 april is het park weer dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 geopend voor het publiek. Het seizoen loopt door tot en met zondag 3 november 2019.