Kasteeltuinen Arcen opent van vrijdag 12 t/m zondag 21 oktober 2018 iedere avond opnieuw haar poorten voor het Internationaal Lichtkunst Festival - Enchanted Gardens.

Enchanted Gardens is dit jaar in een nieuw jasje gestoken waarbij lichtkunstwerken de hoofdrol spelen. Tijdens Enchanted Gardens wandelen de bezoekers een sfeervol uitgelichte route door het gehele park waarbij ze langs kunstwerken komen die elk een prominente plek in de tuinen hebben gekregen. Ook zullen er in en rondom de tuinen, het water en de bossen met verlichting gespeeld worden waardoor de route een magisch verlichte wandeling wordt. 

CLOUD

Het kunstwerk CLOUD is van de hand van Canadese kunstenaarsduo Caitlind r.c. Brown + Wayne Garrett. In hun werk, en dus ook in dit object, is de interactie tussen het kunstwerk en het publiek belangrijk. Het publiek maakt onderdeel uit van het kunstwerk en kan het kunstwerk naar zijn of haar hand zetten. Hoewel CLOUD op het eerste gezicht licht en delicaat lijkt, wordt het handgebogen stalen frame en de electronica zichtbaar op het moment dat je je onder het object verplaatst.

CLOUD werd in opdracht van het Garage Museum voor Moderne Kunst in Moskou vervaardigd.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 2 Klein

SOUND CLOUD

Componist en producent van elektronische en orkestmuziek DanielKurniczak houdt zich sinds 2014 ook met lichtkunst bezig. Zo was de Poolse duizendpoot al betrokken bij GLOW in Eindhoven en soortgelijke festivals in Duitsland. In 2017 maakte hij SOUND CLOUD, waar de componist zijn muziek visualiseert in een lichtshow van lichtgevende wolken waar het publiek zich in kan onderdompelen.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 7 Klein

GIANT DANDELIONS

De Frans-Filipijnse  Olivia d’Aboville is een kunstenaar met een achtergrond in textiel. In 2009 studeerde zij af aan de prestigieuze Duperré textielacademie. Haar GIANT DANDELIONS – letterlijk, gigantische paardenbloemen – vormen een bos van tachtig gigantisch bloemen gemaakt van gerecyclede waterflessen. Daarbij heeft elke bloem haar eigen duurzame lichtbron, een onderwerp dat erg belangrijk is in het werk van d’Aboville.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 9 Klein

SPECTRAL

KASJO Studio is een samenwerking tussen twee jonge Poolse artiesten Katarzyna Malejka en Joachim Slugocki. Waar Malejka zich toespitst op nieuwe media, is Slugocki kunstschilder. Het medium licht en een liefde voor abstractie is wat hen samenbracht. SPECTRAL bundelt hun krachten door honderden kleurrijke lijnen aan een bestaand object toe te voegen. Als de duisternis valt, zorgen pulserende UV-lichten voor een gedigitaliseerde omgeving.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 22 Klein

VISUAL PIANO

De fotograag en lichtkunstenaar Kurt Laurenz Theinert baseert zijn werk op abstracte visuele herinneringen. Hij orchestreert live lichtshows zoals zijn VISUAL PIANO, die wereldwijd te zien zijn. Zijn 360° panoramaprojecties zoeken de verbinding tussen beeld, muziek en dans.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 31 Klein

LIGHT ART BY KIDS

In samenwerking met diverse scholen uit de regio Noord-Limburg maakt Kasteeltuinen Arcen zelf ook een kunstwerk, een gigantische bloemenweide bestaande uit honderden losse bloemen die door de basisschoolkinderen zijn gemaakt. Op de deelnemende scholen is een lespakket gepresenteerd en hebben de kinderen een lichtstaaf ontvangen. Deelnemende scholen zijn onder andere De Weisterbeek in Horst; Aan de Vijver, Het Sterrenpad en de Willibrordusschool in Venlo; De Samensprong in Grubbenvorst; De Krullevaar in Sevenum en Het Maasveld Tegelen.

preview Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie Klein

INVERTED WATERFALLS

Door aanpassingen in het licht kunnen de ogen de hersenen niet meer vertalen wat ze waarnemen. Door het gebruik van stroboscopisch licht lijken de INVERTED WATERFALLS stroomopwaarts te stromen wat een surrealistisch effect geeft aan de Bergtuin.

LIGHT AND PIANO

Het Lommerrijk, dat letterlijk schaduwrijk betekend, staat vol met bijzondere boomsoorten en een breed assortiment vaste planten. Als de avond valt klinken er echter zuivere, mooie pianoklanken die - verlicht met zachte en kleurrijke lampen en aangevuld met kabbelend water - het bos omtoveren in een sprookjesachtige setting.

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 12 Klein

A CANDLE LOSES NOTHING BY LIGHTING ANOTHER CANDLE

Om een beter persoon of om succesvol te zijn heb je hulp nodig van mensen. Het is niet altijd het geval dat als je hard werkt, je vanzelf zal slagen, je hebt altijd iemands hulp nodig om te slagen.

Er is een gezegde dat luidt: “A candle loses nothing by lighting another candle”; men kan niet overleven zonder hulp van andere mensen te aanvaarden. Eén kaars geeft onvoldoende licht om de weg te verlichten maar als er vervolgens meer dan 60 andere kaarsen ontstoken worden met de eerste kaars, is de Rotsvallei ineens minder precair dan het aanvankelijk leek. 

FOUNTAIN AVENUE

Wat is een kasteel zonder mooie fonteinen? De route langs het Toernooiveld voert u langs de immense Mammoetboom alvorens een fonteinlaan aan het zicht ontspruit. Barokke muziek en warme kleuren leiden u terug naar Kasteel Arcen voor de pièce de résistance. 

Enchanted Gardens 2018 Henny van Roomen Fotografie 27 Klein

KOOP HIER UW TICKETS

Binnenkort

Livestream ooievaarsnest