Persbericht Dag van het Kasteel
 
De Nederlandse Kastelenstichting en de 158 opengestelde kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelplaatsen verwelkomden afgelopen tweede pinksterdag op Dag van het Kasteel ruim 80.000 bezoekers. Niet alleen het bezoekersaantal overtrof de eerdere edities, er deden meer kastelen, buitenplaatsen en archeologische kasteelvindplaatsen mee dan ooit aan de elfde editie van het evenement. Naast een grote diversiteit aan Nederlandse deelnemers, waren er drie Vlaamse en twee Duitse kastelen te bezoeken.
 

Op heel veel kastelen en buitenplaatsen in het hele land werden op deze zonovergoten dag bijzondere activiteiten georganiseerd rondom het jaarthema Verborgen Verhalen Verteld. Veel eigenaren, beheerders en vrijwilligers grepen dit thema aan om minder bekende kanten van hun kasteel of buitenplaats te belichten. Dit leverde prachtige verhalen op.

In Gelderland organiseerde de Nederlandse Kastelenstichting het drukbezochte Verborgen Verhalen Vertel Evenement. Op negen bijzondere locaties lazen bekende kinderboekenschrijvers een verhaal voor dat zij schreven speciaal voor deze dag. De tuin van Zwaluwenburg was het decor waartegen Lydia Rood vertelde over een aapje dat leerde schaatsen op de gracht. Op Huis Empe toonden bewoners de bezoekers de plekken uit het verhaal van Peter Smid over de zijderupsenkweek op het landgoed.

In Overijssel was er extra aandacht voor archeologische sites. Bezoekers volgden hier de door de NKS belegde masterclass kasteelplaatsen die langs vier archeologische sites voer. Verschillende verborgen verhalen over Overijsselse deelnemers zijn gebundeld in een boekje. Veel bezoekers kwamen per fiets. In Overijssel en Gelderland is een aantal mooie fietsroutes uitgezet, die ook na Dag van het Kasteel te fietsen zijn. Kijk voor het boekje en de fietsroutes op www.dagvanhetkasteel.nl

Volgend jaar is Dag van het Kasteel op 10 juni.

Dag van het Kasteel is mede mogelijk gemaakt door de donateurs van de NKS, Donatus, het Fonds voor Cultuurparticipatie en regionale partners. Het evenement wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) om één dag in het jaar alle aandacht te vestigen op kastelen en buitenplaatsen en zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit bijzondere erfgoed.

 

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 138 niet laden