In 2016 is Kasteeltuinen Arcen toegetreden tot het Europese tuinnetwerk European Garden Heritage Network (EGHN). Dit netwerk bestaat uit meer dan 190 parken en tuinen in meer dan 14 Europese landen en heeft als doel landschapsparken te promoten, ervaringen uit te wisselen en nieuwe concepten te ontwikkelen. 

EGHN reikt ieder jaar de Europese Tuinenprijs uit. In drie categorieën worden tuinen of projecten genomineerd. Een afvaardiging van de huidige jury was op 15 mei jl. op bezoek in Kasteeltuinen Arcen. Na de bezichtiging van de tuinen en een ontmoeting met parkmanager Rob Rambags en Tuinbaas Hay Lintjens stond voor de voltallige jury het selecteren van de prijswinnaars van de Europese Tuinprijzen 2017 op het programma. Deze zullen bekend worden gemaakt op 15 september a.s. op de Internationale Garten Ausstellung (IGS) in Berlijn. 

De 3 leden van de 9-hoofdige jury die Kasteeltuinen Arcen bezochten gelden allen als internationale autoriteiten op hun vakgebied. Kasteeltuinen Arcen is dan ook vereerd dat deze vakmensen het park hebben bezocht.

  • Mevrouw Mariachiara Pozzana, architect en landschapsarchitect uit Florence, Italië.
  • De heer Ed Bennis, voormalig afdelingsleider voor de afdeling landschapsarchitectuur aan de  Metropolitan University van Manchester, Engeland.
  • De heer Gunnar Ericson, voormalig directeur van de groenafdeling van de stad Malmö, Zweden.

Stichting het Limburgs Landschap hoopt met Kasteeltuinen Arcen op een nominatie in 2018 voor de manier waarop een nieuwe impuls is gegeven aan dit landschapspark in Arcen.