Traditiegetrouw zal tijdens het Paasweekend (15, 16 en 17 april) het ‘Ridderspektakel’ plaatsvinden. 

Tijdens deze vierde editie zal een deel van de rijke historie van het Hertogdom Gelre weer tot leven komen op en rondom het Kasteel en het Toernooiveld van het park. Rondom het Toernooiveld in Kasteeltuinen Arcen vinden riddersteekspelen te paard, veldslagen, wapen- en roofvogeldemonstraties plaats. De ridders en hun gevolg verblijven in historische kampementen die ook te bezoeken zijn. Eeuwenoude ambachten worden gedemonstreerd en de bezoekers kunnen ook actief deelnemen. Op de middeleeuwse markt zijn middeleeuwse lekkernijen en handelswaar te koop. De historische muziekgroepen die live spelen op oude instrumenten, de geur van houtvuren voor de maaltijden van de ridders en de honderden historische figuren die aanwezig zijn zullen zorgen voor een reisje terug in de tijd in Kasteeltuinen Arcen.
 
Kiddy Battle!
Voor de jonge bezoekers zijn er speciale, bijzonder spannende activiteiten, zoals de Kiddy Battle, waarbij de kinderen het zelf tegen een grote en stoere ridders mogen opnemen. Ook kunnen zij hun eigen ridderschild ontwerpen en verven.
 
Thema 2017: De Fossa Eugenia
Dit jaar staat een stukje geschiedenis centraal uit begin 17e eeuw. De Spanjaarden wilden een Schelde-Maas-Rijnkanaal graven om de Maas- en Rijnhandel af te snoepen van de vijandige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Door deze om te leiden naar Antwerpen zouden de havens van Amsterdam en Rotterdam tot betekenisloosheid vervallen. Bovendien zou het kanaal dienen als verdedigingswal. De eerste spade ging op 21 september 1626 de grond in. Al spoedig waren 8000 arbeiders aan het werk. Reeds in november waren de schansen gebouwd en was het kanaal van Rheinberg tot Geldern zo breed dat er water door stroomde.
Het kanaal werd gepland onder de toenmalige Spaanse regentes in Brussel, Isabella Clara Eugenia, dochter van Filips II, naar wie het kanaal ook werd genoemd. Deze kwam op 17 juni 1627 in Roermond aan om van daar gedurende de volgende dagen het verloop van de Fossa Eugeniana van Venlo via Straelen naar Gelderen te bezichtigen.
Dit bezoek aan de bouwwerkzaamheden staat centraal in het toneelspel dat i.s.m. Volkscultuur Arcen te zien zal zijn in het Amfitheater van de tuinen. We beleven een dag uit de bouw van dit kanaal tijdens het bezoek van de regentes in juni 1627.
Resten van dit historische bouwwerk zijn heden ten dage nog steeds te zien in Arcen.
 
Programma 
Het programma van het Ridderspektakel start op zaterdag 15 april om 14.00 uur, op eerste Paasdag en tweede Paasdag start het programma om 10.00 uur. Alle dagen is het park geopend tot 18.00 uur. 
Zaterdag (15 april):

14:00

Opening van het Ridderspektakel met kanonschot

14:15

Roofvogeldemonstratie

15:00

Theater ‘Fossa Eugeniana’

15:45

Ridders te paard + kiddy battle

16:45

Wapendemonstratie - veldslag

 
Zondag en maandag (16 & 17 april):

10:00

Opening van het Ridderspektakel met kanonschot

11:00

Roofvogeldemonstratie

12:00

Theater, ‘Fossa Eugeniana’

12:45

Ridders te paard + kiddy battle

14:00

Roofvogeldemonstratie

15:00

Theater ‘Fossa Eugeniana’

15:45

Ridders te paard + kiddy battle

16:45

Wapendemonstratie - veldslag

 

Bestel hier online uw tickets