Het Rosarium van Kasteeltuinen Arcen is met zo’n 8000 rozenstruiken en meer dan 250 variëteiten een van de grootste van Nederland. In de maand juni, als het Rosarium op zijn mooist is, zijn er rozen in vele geuren en kleuren te bewonderen. De Koningin onder de bloemen staat in honderden variaties garant voor een bijzondere beleving in Kasteeltuinen Arcen. Tijdens het Rozenfestijn van 4 juni t/m 3 juli zorgen de vele extra activiteiten rondom het rozenthema voor een aangename verrassing en een fantastische dag uit.

 

Grootste Rosarium van Nederland

Het kleurrijke Rosarium van Kasteeltuinen Arcen ligt op het tweede Kasteeleiland en bestaat uit 10 aparte thematuinen met rozen. De ‘rozenkamers’ met ieder hun eigen thema hebben een intieme sfeer door de hoge hagen. In de Keuringstuin staan nieuwe rozensoorten die door het publiek gekeurd worden. De Klimrozentuin heeft een lieflijke uitstraling door de klimrozen die via pergola´s hun weg zoeken. In de Namentuin staan rozensoorten die hun naam te danken hebben aan bekende persoonlijkheden. De minirozen die geplant zijn in de Minirozentuin geven inspiratie voor kleinere tuinen. In de twee Romantische Tuinen is de strakke opzet van de tuinen losgelaten en krijg de natuur weer het heft in handen. De wilde groei geeft de tuin een romantische sfeer. In de Klassieke Rozentuin staan enkele van de eerste rozensoorten. De Viertinten Tuin heeft naast vier kleurvlakken ook een mooie combinatie van rozen met bomen, heesters en vaste planten. In de Top Tien tuin staan de 16 meest succesvolle rozen met een kwaliteitskeurmerk. De Winnerstuin is een eerbetoon aan de rozenveredelaars. De meest bekende onder hen zijn hier vereeuwigd met een borstbeeld. Het Rosarium is vormgegeven als een bijzondere baroktuin met naast de rozentuinen ook vijvers, klaterende fonteinen en een grote waterval.

 

Volop extra activiteiten

Gedurende het Rozenfestijn zijn er op diverse data verschillende rozen-activiteiten. Zo is Rozendokter Harrie van de Pasch op een tweetal data aanwezig en adviseert over de verzorging van rozen in de tuin. Hij geeft informatie over het snoeien, bemesten en vertroetelen van de Roos en hij zal laten zien hoe rozen geënt worden op een nieuwe onderstam. De Belgische expert Daniëlle Houbrechts vertelt over de diverse functies van rozen en deelt een schat aan verrassende wetenswaardigheden en feiten. Ook de Rozenopera mag dit jaar niet ontbreken. Vanaf de torens van de Berceau worden gasten muzikaal welkom geheten en kunnen ze genieten van ontroerende en vrolijke hoogtepunten uit de klassieke muziek. Verder zijn er iedere dag speciale rondleidingen door het Rosarium. De historisch ingerichte Bel-etage van het Kasteel is aangekleed met bloemarrangementen waarbij de roos de hoofdrol speelt. In de laatste week van het Rozenfestijn is er een snijrozenexpositie in het Kasteel waar arrangeurs uit de streek grote bloemcreaties maken. 

 

Programma Rozenfestijn:

Rondleidingen

 

Dagelijks

 

11:30, 12:30 en 14:00 uur

Bloemarrangementen Bel-etage, Kasteel

 

Dagelijks

 

10:00 uur t/m 18:00 uur

Rozenopera door Jan Alofs en Maja van ’t Oever

 

Dinsdagen, donderdagen, zaterdagen en zondagen

 

11:00, 12:00 en 13:30 uur

Workshop corsages maken

 

Woensdagen en zondagen

 

11:00 uur t/m 15:00 uur

Advies van rozendokter Harrie van de Pasch

 

Donderdag 9 juni & zaterdag 18 juni

 

10:00 uur t/m 18:00 uur

Proeverij Palio Rozenbloemen wijn, pleintje voor de Oranjerie

 

11, 12, 18 en 19 juni en op 2 en 3 juli

 

12:00 uur t/m 18:00 uur

Snijrozenexpositie Van Gelder etage, Kasteel

 

Zaterdag 25 juni t/m woensdag 29 juni

 

10:00 uur t/m 18:00 uur

Demonstraties over de toepassing van de roos door Danielle Houbrechts

 

Vrijdag 1 juli en zaterdag 2 juli

 

11:00 uur t/m 15:30 uur

 

 

Bestel hier online uw tickets