De onlangs gerestaureerde, zelf spelende Steinway Welte vleugel van Kasteel Arcen zal vanaf zaterdag 3 juni dagelijks viermaal een mini-concert spelen voor bezoekers van Kasteeltuinen Arcen. 

De vleugel werd gedurende 2016 gerestaureerd en beleefde in het eerste openingsweekend van seizoen 2017 zijn première. De laatste weken werd er proefgedraaid met de vleugel en vanaf 3 juni zal de vleugel enkele malen per dag op vaste tijdstippen het kasteel vullen met zijn geweldige klanken. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en giften van particulieren.

Buiten dat deze vleugel, gebouwd door de firma Steinway in Hamburg in 1912, schitterend als normale concertvleugel gespeeld kan worden; speelt deze ook volledig automatisch! Deze zogeheten "pianola", welke het instrument middels papieren rollen met gaatjes besturen kan, werd in het zelfde jaar in deze vleugel geïnstalleerd. Deze rollen zijn opnames van de meest beroemde en virtuoze componisten en pianisten van de vorige eeuw. Zo kan men op deze dagen opnames horen van bijvoorbeeld Debussy die zijn eigen werken speelt of Alexander Scriabin die zijn meest virtuoze stukken voor zal dragen; exact zoals zij deze destijds (1904-1932) ingespeeld hebben bij de firma Welte. Ook zijn er nog een aantal originele rollen in het kasteel bewaard gebleven. Dit is muzikaal historisch de enige manier om pianisten van lang vervlogen tijden weer live te horen! 

De vleugel zal dagelijks spelen om 11:00 uur, 13:00 uur, 15:00 uur en 17:00 uur. De mini-concerten zal ca. een kwartier duren. Er zijn vrijwilligers aanwezig in het Kasteel die bezoekers desgewenst meer informatie kunnen geven.

De vleugel speelt muziekstukken van o.a. Wagner en Brahms. Op het programma staan Isolde’s Love-Death en de Lokengrins Herkunft.